Utazási biztosítások

Utasbiztosítás

Betegség-, baleset-, és poggyászbiztosítás

Legyen szó akár városnézésről, tengerparti pihenésről, síelésről az utazás legnagyobb élményeink egyike. Egy baleset, betegség, vagy más, nem várt esemény azonban rémálommá teheti az utazást. Otthonunktól távol ezeket a helyzeteket kezelni sokkal nehezebb, és nem egy esetben megdöbbentően költséges is lehet. Ezért azt tanácsoljuk, hogy soha ne induljon el külföldre megfelelő utasbiztosítás nélkül. A nyugodt pihenéshez, kikapcsolódáshoz ma már hozzátartozik annak biztos tudata, hogy vészhelyzetben is biztosított a segítség.

Az utasbiztosítási termékek a biztosítási összegek erejéig állnak helyt - többek között - a sürgős betegségi és baleseti ellátások tetemes orvosi költségeire és az esetlegesen felmerülő jogi költség terén is számíthatunk fedezetükre. Természetesen nem minden utasbiztosítás nyújt egyformán teljes körű fedezetet, sőt még a megegyező elnevezések is különböző szolgáltatásokat takarhatnak.

Sajnos gyakori hiba, hogy az utasbiztosításokkal kapcsolatosan sokan főként a poggyászbiztosításra gondolnak, holott a poggyászkárok - bár meglehetősen fontosak - legrosszabb esetben is csak néhány százezres veszteséget jelentenek. Sokkal komolyabb anyagi terhet jelent viszont, ha hazánktól távol megbetegszünk, vagy baleset ér minket... Például egy komolyabb síbaleset után már a helikopteres mentés is milliós költséget jelenthet, de a kórházi kezelés még ehhez képest is sokszorosába kerülhet. A tengeren túl pedig egy viszonylag nem bonyolult kórházi kezelés is szinte hihetetlen végösszegű számlát eredményezhet. A biztosításért fizetendő díj ugyanakkor csak töredéke az egész utazás összköltségének - és ez az, amin tényleg nem szabad spórolni.

Az utasbiztosítási szerződés birtokában nem csak anyagi helyzetünket érezhetjük biztonságban, de a biztosító assistance-központjától a váratlan helyzetekben valóban értékes segítséget kaphatunk.
A biztosítók kínálata az alacsony határösszegeket és kevés szolgáltatást tartalmazó, de kedvező árú szerződésektől a minden igényt kielégítő, de értelemszerűen magasabb díjú szerződésekig széles skálán helyezkedik el.

Irodánk a QBE Insurance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepének utasbiztosításait kínálja Önöknek.  A QBE csoport 1998-ban vásárolta fel az addig utasbiztosításairól ismert Atlasz Biztosítót. Azóta a Társaság megőrizte és megerősítette piacvezető szerepét az utasbiztosítások területén. Mi bátran ajánljuk Önnek ezeket a biztosításokat, Atlasz Assist-Card Privileg, Premium és Classic biztosításaink közül választhat, amelyből segítségünkkel kiválaszthatják az Önök számára legmegfelelőbbet.

BIZTOSÍTÁSI TARIFÁK 2012
Teendők kár esetén

Ha külföldön járva bármilyen kár történik, az első, és legfontosabb teendőnk, hogy értesítjük biztosítónk assistance-központját (ezt általában kedvezményes tarifával tehetjük meg, és magyar nyelven kaphatunk segítséget). Az assistance-központ értesítése két okból is nagyon fontos. Az első ok, hogy ennek elmulasztása esetén a biztosító igen alacsony összegben korlátozhatja a kártérítés mértékét - ez a szabályzatokban megtalálható előírás.
A második ok, hogy az assistance központól valóban értékes segítséget kaphatunk, ha bajba kerülünk. A segítség lehet az, hogy megtudjuk, hol van a legközelebbi egészségügyi intézmény, de lehet tolmácsszolgálat, vagy magasabb színvonalú szerződések esetében a jogi védelem megszervezése, vagy intézkedés óvadék kifizetésére.
Baleset, lopás, rablás esetén ugyanúgy szükséges a helyi hatóságok értesítése, mintha ezek az események itthon történnének meg velünk, valamint a helyi hatóság igazolására itthon is szükségünk lesz a kárrendezés folyamatán, ezért ezt se mulasszuk el.
Utasbiztosítás kifogások - "Már kaptam a bankkártyámhoz!"

Az utóbbi években egyre jobban elterjedt, hogy pénzintézetek az általuk kibocsátott bankkártyákhoz utasbiztosítást is adnak. Ezt tudva sokan nem is gondolnak arra, hogy szükségük lehet ezen kívül is további védelemre, hiszen kaptak már egy utasbiztosítást.
Azonban a bankkártyához kapcsolt utasbiztosítási szerződések az esetek túlnyomó részében a legolcsóbb, és épp ezért a legkevesebb szolgáltatást és a legalacsonyabb limiteket tartalmazó csomagok, sőt, találhatunk olyat is, amely még ezeknél is kevesebbet tartalmaz. Nyilván ezek a szerződések a semminél biztosan jobbak, de egyáltalán nem biztos, hogy az igényeinknek és a szükségleteinknek valóban megfelelnek - már csak azért sem, mert a bankkártya, és a mellé adott szerződés egy főre szól, ami egy családi utazás esetében nyilván nem lehet elégséges.
Mindenkinek, aki rendelkezik a bankkártyája mellé adott utasbiztosítási szerződéssel, azt javasoljuk, hogy szánjon rá pár percet, és tanulmányozza át a biztosítási szerződés szabályzatát, és persze a szolgáltatástábláját is. Így hamar el tudja dönteni, hogy épp esedékes utazásához az abban foglaltak mennyire felelnek meg, és ha szükségét látja, egy további szerződés megkötésével kiegészítheti meglévő biztosítását.
Miért kell az utasbiztosítás akkor is, ha van Európai egészségkártyád?

Látszólag az Európai Egészségbiztosítási Kártya (melynek elődje az E-111-es nyomtatvány volt) megfelelő megoldást adhat a külföldön történt megbetegedéssel, balesettel kapcsolatos orvosi költségek megtérítésére, ez azonban nem teljesen igaz.
Az Európai egészségkártya az utasbiztosításokkal szemben többszörösen is hátrányban van. Európán kívül értelemszerűen nem érvényes, kiváltása ügyintézést, sorban állást igényel, külföldön csak meghatározott egészségügyi intézményekben használható fel, nem téríti meg az egyéb költségeket (pl. a mentés költségeit). Természetesen a kártyával, de utasbiztosítás nélkül elesünk az utasbiztosítás többi szolgáltatásától is, legyen az poggyász-, felelősségi vagy jogvédelmi biztosítás.
A két legnagyobb hátránya pedig az, hogy egyrészt nem tartalmazza az utasbiztosításban foglalt, adott helyzetben igen értékes asszisztencia-szolgáltatásokat, másrészt pedig mindig csak az adott országban érvényes szabályok szerint téríti meg a felmerült költségeket. Márpedig egy olyan országban, ahol a kezelés költségeiből akár 20-30%-ot is a betegnek kell önrész címén megtérítenie (nem egy ilyen ország van, köztük több Európában is), így például már egy közepes műtét ránk háruló költsége is több millió forintos számlát eredményezhet.
Nem érdemes tehát külföldi utunkra egy jó utasbiztosítás nélkül elindulni, mert az európai egészségbiztosítási kártya kiváltása nem adja meg nekünk sem a szükséges anyagi biztonságot, sem a segítségnyújtási szolgáltatásokat.

A lap tetejére