Városi kalandok

Dublin és Írország sok embert késztet álmodozásra. A hangulatos kocsmák, az ír zene, a szép parkok és a gyönyörű tájak miatt egyre többen utaznak a zöld szigetre. A gyakori esőktől eltekintve a klíma sem rossz: a tél enyhe, a nyár hűvös. Dublinban múzeumokból és látnivalókból nincs hiány, a nézelődés fáradalmait pedig bármikor kipihenhetjük egy pub-ban egy korsó Guinness vagy egy pohár whiskey mellett.

Dublin, amelyet a Liffey folyó szel ketté, gyönyörű helyen, az Ír-tenger partjainál és a sziklás Dublin-hegység lábainál fekszik. A vikingek alapították és 1652 óta Írország fővárosa. Drámaian keveredik itt a régi és az új: Dublin ősi emlékei közvetlenül a csillogó modern épületek mellett állnak. A város néhány legnagyobb hatású történelmi épülete, mint például a 17. századi Royal Hospital Kilmainham, remek kortárs műgyűjteményeknek ad otthont.
A város vonzereje kétségkívül a hangulatában rejlik. A város egész évben rendkívüli programokat kínál, kiváló ételekkel, zenével, irodalommal és művészeti fesztiválokkal. Az ide érkező felfedezheti az óváros középkori utcáit, menő bárokba vagy hagyományos kiskocsmákba ugorhat be, megpihenhet a csodálatosan zöld parkokban, megmászhatja a Dublin-hegységet, lófrálhat a városban vagy a közeli strandokon.

Legfőbb látnivalói

  • Trinity College: Írország leghíresebb és legrégebbi (1592) egyeteme a város közepén áll. Az egyetem büszkesége az Old Library (Régi Könyvtár), valamint az itt kiállított Book of Kells (9. századi díszített kézirat). A régi könyvtár 65 méter hosszú nagytermével, egyszerű, de gyönyörű fabútoraival és sok ezer régi könyvével nagyon szép látványt nyújt. Itt őrzik Brian Boru király hárfáját is, mely a Guiness védjegyében is szerepet kapott.
  • St. Patrick's Katedrális: Szent Patrick az írek védőszentje, így nem meglepő, hogy a város legfontosabb katolikus temploma is az ő nevét viseli. Az 1191-ben épült első templomot a 13. században alakították át - nagyrészt ma is ezt láthatjuk.
  • Városháza: Ez a nagy klasszicista épület (1779-ben fejezték be) előbb a kereskedelmi kamara, később a dublini tanács székhelye lett. Két okból is érdemes benézni. Az első a gyönyörű, világos, kör alakú terem aranyozott díszítéssel. A másik ok az "alagsorban" található, The Story of the Capitalnak nevezett multimédiás történelmi kiállítás, ahol nagyon sokat megtudhatunk Dublin történelméről, valóban érdekes és interaktív módon.     
  • Guinness Múzeum: Sok látogatónak Írországról a Guinness jut először az eszébe, és számukra a sörgyár meglátogatása jelenti a dublini út egyik legfőbb célját. Maga a gyár nem látogatható, a múzeum egy eredeti módon felújított hétemeletes gyárépületben található hipermodern kiállítás. A belépőjegyhez egy korsó sör is jár a hetedik emeleti panorámás bárban.
  • Malahide-kastély: A Malahide-kastély egy csodálatos, 260 holdas birtok, amely Dublin központjától északra helyezkedik el Malahide festői falujában. A Talbot család otthona közel 800 éve. A Talbot család tizennégy tagja együtt reggelizett a nagy teremben a boyne-i csata reggelén 1690-ben. Vacsorázni azonban már egyikük sem térhetett vissza.
  • Dublin Writers Museum: Az Írók múzeuma egy csodálatosan renovált György korabeli palota, amely Írország irodalmi hagyatékát dicsőíti. A múzeum hatalmas könyv-, vers-, portré- és levélgyűjteménye felöleli Írország utóbbi 300 évének leghíresebb irodalmi alakjait.
  • Croke Park: a város északi részén elhelyezkedő Croke Parkban található csodálatos, 82 000 férőhelyes stadiont Európa egyik legjobb stadionjának választották. A nyári hónapok vasárnapjain lenyűgözőek az ír–gael játékok: főleg a hurling (ír hoki) és a futball.
  • St. Stephen’s Green park: Írország egyik legrégibb nyilvános parkja a St. Stephen’s Green egy menedék a Grafton streeti élénk bevásárlóközpont elől. Fákkal szegélyezett gyalogútjaival, rekettyéseivel, növényszegélyeivel és dísztavával az egyik legkellemesebb pihenőhely egy városközponti túra után.
  • Temple Bar: legendás, macskaköves utcái, Dublin kulturális negyede, színházakkal, bárokkal, éttermekkel, hotelekkel, szabadtéri vetítésekkel és utcai piacokkal van tele.


A fentiek mellett hangultától függően sétáljon egyet valamelyik parkban, járja végig az O’Connell Street üzleteit, golfozzon a környéken, nézze meg az Old Jameson whiskey-üzem bemutatóját és szurkoljon egy választott csapatnak valamelyik kiskocsmában!

 

A lap tetejére