Városi kalandok

Mi jut eszébe Németország egyik legnagyobb városáról? Kereskedelmi, pénzügyi és kulturális központ. Itt székel az Európai Központi Bank, a legnagyobb német bankok központja, a legnagyobb európai tőzsde, és a világ legnagyobb határidős tőzsdéje (Eurex) is itt található. A pénzügyek mellett a legkülönbözőbb iparágak központjai is idetelepültek, mint pl. vegyipari nagyvállalatok, gyógyszerészeti cégek, reklám- és szoftvercégek.
A frankfurti kereskedelmi vásárok több száz éves múltra tekintenek vissza. Már a középkorban is jelentős vásárváros volt, Lipcsével a Via Regia kereskedelmi útvonal kötötte össze. A mai napig legismertebb kiállításai, területükön a legnagyobbak: a Nemzetközi Autókiállítás, a Frankfurti Könyvvásár, az Achema környezetvédelmi és biotechnológiai kongresszus és kiállítás és Az Ambiente, a legnagyobb fogyasztási cikkekkel foglalkozó vására, hogy csak a legjelentősebbeket említsük.
    
Európában szinte egyedülálló módon számos felhőkarcoló is épült itt, amiért Mainhattannek is becézik a várost. A frankfurti Európa második legforgalmasabb repülőtere a londoni Heathrow után.
Ha viszont nem üzleti utazóként érkezünk, elkerüljük a nagy vásári időszakokat, akkor egy rendkívül kedves, bájos város képe tárul elénk. A várost kettészelő Majna a Rajna mellékfolyója és a Duna-Majna csatornán keresztül összeköttetést biztosít az Északi- és a Fekete-tenger között.
Az Óvárosban a 14. századi városháza, a Römer tulajdonképpen egy kilenc épületből álló komplexum. A II. világháborúban az óváros középkort idéző több mint 4000 favázas háza egyetlen kivételtől eltekintve teljes egészében elpusztult. Ezek emlékére őrizték meg és újították fel a városházát és a szomszédos épületeket az eredeti stílusban.
Érdemes ellátogatnunk a Szent Bertalan katedrális gótikus épületébe. 1356-tól itt választották meg, majd 1562-1792 között itt is koronázták meg a német-római császárokat, innen ered a közismertebb Császárdóm elnevezés. 95 m magas tornya a város egyik jelképe.
Feltétlenül pihenjünk meg Frankfurt legforgalmasabb terén, a Hauptwachen (magyarul Főőrség a név jelentése). A tér közepén álló épület kb. 150 évig a csendőrség székhelye, majd börtön volt. Jelenleg egy kávézó működik benne. A térről indulnak Frankfurt leghíresebb bevásárlóutcái, köztük az ország leghíresebb, a Zeil is. A közelben épült Goethe szülőháza, a régi és az új Operaház épülete is.
A Sachsenhausen városrészben található a város 60 múzeumának nagy része, a szórakoztató-negyedben gyalogos zónává alakított utcákon és tereken sétálhatunk.
 

A lap tetejére