Városi kalandok


„A szabadságot, melyet a régiek kiharcoltak, méltón kell óvnia az utókornak”

Ez Hamburg Szabad- és Hanzaváros jelmondata. A kozmopolita város az Elbának és a régi időktől fennálló kereskedelmi jogosultságának köszönheti egész létét. Rotterdam és Antwerpen után Európa legnagyobb forgalmú kikötővárosa, ezért a németek a Világ Kapujának is emlegetik. Hamburgban működik a világ legmodernebb, teljesen automatizált konténerkikötője, így hiába van 120 km-re a tengertől a világ 7. legnagyobb forgalmú konténerkikötőjének számít. A teherhajóktól a hatalmas óceánjárókig és a legkülönlegesebb vitorláshajókig mindenféle hajó megfordult már a kikötőben.
1850 és 1939 között Hamburg más szempontból is a Világ kapuját jelentette. 5 millió európai emigrált innen. A kikötőben egykor több épületet tartottak fenn számukra, ahol az indulásra várhattak. Ezek közül az egyiket eredeti állapotába állították vissza és egy interaktív múzeumként működik, hogy bemutassa milyen nehéz döntés lehetett elhagyni a megszokott mindennapokat az ismeretlenért.

A kikötőn kívül azonban még sok más is vonzza a látogatókat. 1,7 millió lakosával a második legnépesebb város Németországban. Vonzáskörzeteivel együtt Hamburg hétszer akkora, mint Párizs és két és félszer nagyobb területű, mint London. A város 14%-a parkokból és zöld területekből áll. 2302 hídjával megelőzi Amszterdamot és Velencét is. Jelentőségét mutatja, hogy a világon – New York után – itt található a legtöbb konzulátus, szám szerint 90.
A szórakoztatásról 31 színház, 6 koncertterem, 10 kabaré, 50 állami és privát múzeum gondoskodik. Az újonnan épült ultramodern kereskedelmi és üzleti központ, a Hafen-city az Elba partján fekszik.
A városközpontban a leglátogatottabb nevezetességek az Alster-tó, a Városháza és a halpiac. A St. Michaelis templom a város egyik jelképe, közkedvelt nevén Michel. A barokk templom tornyába lépcsőn és lifttel is felmehetünk, hogy a városra nyíló panorámában gyönyörködhessünk. A város legnépszerűbb utcája a Reeperbahn negyedben a St. Pauli, ahol éjszakai bárok, mulatók, színházak, éttermek és diszkók találhatók. Itt van a piroslámpás negyed is.
Látogasson el Ön is Hamburgba!
 

A lap tetejére