Városi kalandok

Koppenhága Dánia fővárosa és egyben az ország és Skandinávia legnagyobb városa. Több felmérés szerint az egyik legélhetőbb város a világon. Mi jut eszünkbe róla? Elsőként valószínűleg a Kis Hableány és a rengeteg biciklis. Emellett azonban a bájos északi városban számtalan látnivaló vár minket: érdemes megtekinteni a Christiansborg palotát, ami a dán parlamentnek ad helyet, a Kastellet ötszög alakú erődítményét, az Amalienborg palotát, ami a királyi család téli rezidenciája és a Rosenborg kastélyt, ahol a koronaékszereket őrzik.

Ha a kulturális és építészeti emlékeket végignéztük, pattanjunk fel egy citybike-ra! A városközpontban a jellegzetes városnéző biciklik ingyenesek, a bevásárlókocsikhoz hasonlóan egy 20 koronással válthatók ki, amit a tekerés végén visszakapunk, ha a város bármelyik erre a célra kialakított parkolójába letesszük a bicajt. A városi biciklizéstől itt nem kell félni, egész Dániát átszelik a bicikliutak (csak a fővárosban 350 km kerékpárút van), egy-egy sáv az autókéhoz hasonlóan 3 m széles, a kereszteződésekben külön lámpa irányítja a biciklisforgalmat. A kerékpárok a metrón és minden vonaton is szállíthatók! Az ingyenes biciklik csak a városközpontban vehetők igénybe, amiről részletes térképet adnak a bicajhoz, de bátran ajánljuk, hogy a környék felfedezéséhez vegyék igénybe valamelyik kölcsönző szolgáltatásait.

Ha nem szeretne biciklizni, vagy szeretne gyakran megállni, nézelődni, akkor sétáljon egyet a város főutcáján a Strogeten, Christiania hippinegyedében, vagy a kikötő körüli kedves, színes házakat szemlélve Nyhavn-ben.

Aki más jellegű kikapcsolódásra vágyik, a Tivoli negyed vidámparkjában is remekül eltöltheti az időt, vagy a dán formatervezők és művészek világába pillanthat bele a galériákban és designerboltokban. Ha kellőképpen elfáradtunk a sok mászkálásban, akkor érdemes felülnünk valamelyik városnéző vagy a tömegközlekedés részeként üzemeltetett hajóra, hogy a zegzugos csatornákról is megfigyelhessük a várost.
 

A lap tetejére