Városi kalandok

Portugália jelenleg kevéssé ismert a magyar utazók körében, pedig vendégszerető lakosai, finom ételei és bájos kisvárosai biztos mindenkit elbűvölnek. A 7 dombra épült főváros, Lisszabon az óceánparton épült a Tejo-folyó torkolatánál. Itt található Európa leghosszabb hídja a 17,2 km hosszú Vasco da Gama-híd.

A város annyival magával ragadó, hogy nehéz eldönteni, hol is kezdjük a felfedezést. Lássuk, mik a főbb látnivalók:

  • Alfama-negyed: a legrégebbi városrész, az egyik, mely túlélte az 1755-ös földrengést. Szűk, kanyargós kis utcákon juthatunk el a Szent György várba, ahonnan pazar kilátás nyílik a városra. Itt található a katedrális is.
  • Bairro Alto, Felsőváros: a legkülönfélébb szórakozóhelyek negyede, mely nemcsak a fiatalok körében kedvelt. A metál és a rock mellett jól megférnek a fado éttermek, ahol a tipikus portugál szomorkás-mélabús dalokat hallgathatjuk.
  • Belém: innen indultak útjukra a portugál hódítók, ennek tiszteletére épült a Felfedezők emlékműve. Akkoriban a Belém-torony, ami Lisszabon legismertebb és legjellemzőbb épülete, a kikötő világítótornyaként üzemelt. Itt épült a manuelin stílusú, káprázatos Jeromos kolostor, de számos egyéb nevezetesség mellett kiemelendő még a kocsimúzeum is.
  • Baixa: ez az a városrész, melyet Pombal márki idejében teljes egészében átépítettek a földrengés után. Jelenleg a gondos tervezésnek köszönhetően csak párhuzamos és merőleges utcákból áll. Itt található a Kereskedelem tere, a Rossio tér (a város legrégibb tere), valamint a Santa Justa lift.
  • Chiado: tradicionális bevásárló negyed, ahol a régi családias boltoktól a modern üzletekig minden megtalálható. Nemcsak a turisták, de a helyiek is nagyon kedvelik.
  • Alcantara: a folyóparti negyed a régi időkben Lisszabon külvárosa volt. A 16. században az előkelőségek itt kötötték ki csónakjaikat. A 19. században felkapott gyár- és raktárnegyed alakult itt ki. Mivel az épületel nagy része idővel elhagyatottá vált, folyamatosan zajlik a terület megújítása. Jelenleg a Docas, a legfelkapottabb szórakozó-negyed található itt, hiszen a zaj itt nem zavar senkit, és a teraszokról gyönyörködhetünk a vízen tükröződő panorámában.
  • Garo do Oriente: a forgalmas Orient pályaudvar közelében található az 1998-as Világkiállítás helyszíne, ahol többek között egy óceanárium is várja a látogatókat.

A sok sétálásban elfáradt utasoknak ajánljuk, hogy pihenjenek meg és tegyenek egy kört az 1930-as években készült villamosok egyikével, kóstolják megy a Belém-cukrászda finomságait vagy üljenek ki a folyópartra és csodálják meg a san franciscoira hasonlító Április 25. hidat.
 

A lap tetejére