Városi kalandok

 A szólás szerint minden út Rómába vezet. A Te következő utad is?
A egyik kedvenc „7Mérföldes” várost illetően nem az a kérdés, hogy ellátogassunk e ide, hanem, hogy mikor térhetünk megint vissza. Miért vonzz annyi látogatót a város?

  • mert a városban sétálni olyan, mint átélni a történelmet: amikor a Forum Romanum romjai között elnézünk a Colosseum felé, szinte várjuk, hogy tógába bújt alakok bukkannak elő; amikor a Victor Emmanuel emlékműnél vagy a Diadalívnél állunk minden erőlködés nélkül magunk elé tudjuk képzelni, hogyan vonulhattak be a győztes csapatok a városba; a klasszikus stílusú házak adnak otthont a legújabb divatházaknak, így nem lepődünk meg, ha korabeli öltözetű elegáns hölgyek jelennek meg előttünk a termekben és belső udvarokban.
  • mert a katolicizmus központja, és Európában különösen nagy szerep jutott a vallásnak az emberek és nemzetek sorsának alakulásában. A Szt. Péter Bazilika építészetileg is rendkívül jelentős, de emellett megszámlálhatatlanul sok különös és megkapó hangulatú templomra lelhetünk a kanyargós kis utcákban.
  • mert olyan romantikus a Tevere partján a naplementében gyönyörködni, az egyik szökőkútnál vagy a Spanyol lépcsőn összebújni, a Bazilika kupolájából kézen fogva megcsodálni a kilátást vagy a Borghese parkban fagyizni.
  • mert a kultúra „szülőhelye” Itália: a Vatikáni múzeum kincsei, a Sixtusi kápolna mennyezete, az utcákon mindenütt fellelhető csodálatos építészeti és szobrászati alkotások lenyűgözőek.
  • mert igazi krimi hősnek vagy kalandornak képzelhetjük magunkat, ha a nemrég népszerűvé vált Brown-könyvek (Da Vinci kód, Angyalok és démonok) nyomába indulunk. Ha nem a könyv vezérel minket, akkor is érdemes egy meghökkentő látogatást tennünk a Bazilika és az Angyalvár közti föld alatti járatokhoz.
  • mert ha a sok élmény közt egy kis felfrissülésre vágyunk, csak választanunk kell: az igazi paradicsomból készített szósszal és friss bazsalikommal díszített pizza gőzölgő illata, a tejszínes cappucino, a gyönyörűen rétegezett macchiato, egy fagylaltköltemény vagy egy szelet tiramisu látványa csábít el minket a hangulatos, teraszos trattoriákban?
  • mert ha újra erőre kaptunk, a legjobb és legváltozatosabb üzletekben szerezhetünk be magunknak vagy szeretteinknek egy kis meglepetést.

Szükséges még valami, hogy elindulj? Lehet, sőt biztos, hogy a felsorolás hiányos, hiszen a teljességhez egy lexikon is kevés lenne, és kell egy kis meglepetés, valami, amit mindenki saját maga fedez fel és ami neki a legvonzóbb Rómában.
 

A lap tetejére